keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Ihon rakenne ja kosmetiikan imeytyminen


Vaikka minua hieman puistattaa tämä ylin kuva, sen avulla on aika paljon helpompaa kuvata ihon rakennetta. Ihon rakenne on tärkeää kosmetiikan kannalta, sillä sen tiedettyään voi ymmärtää paremmin kosmetiikkatuotteita. 

Laissa on säädetty, että kosmetiikka saa vaikuttaa vaan epidermiksessä (orvaskesi). Dermis eli verinahka (kuvottava nimi eikö) on epidermiksen alapuolella ja siinä on verisuonia. Siihen saa ja kuuluu vaikuttaa lääkkeet. Lain mukaan kosmetiikkana myytävät tuotteet eivät siis pääse verenkiertoon. Ei edes tehdä tuotteita, jotka pääsisivät verenkiertoon. Sitä paitsi ihon läpäiseminen on hyvin vaikeaa.

Solunetti.fi


Solunetti.fi
1 = marraskesi (stratum corneum)
2 = jyväiskerros (stratum granulosum)
3 = okasolukerros (stratum spinosum)
4 = tyvikerros (stratum basale)
5 = tyvikalvo
6 = dermisEpidermiksessä on paksussa ihossa viisi kerrosta: tyvikerros, okasolukerros, jyväiskerros, kirkassolukerros ja marraskesi. Ohuesta ihosta puuttuu kirkassolukerros.  Epidermis koostuuu pääasiallisesti keratinosyytti-soluista. Niitä muodostuu tyvikerroksessa. Kehittyessään ne nousevat ihon pintaa kohti ja litistyvät. Päälimmäiset solut ovat jo kuolleita ja hilseilevät pois.  Marraskesi eli sarveissolukerroksessa on 15-20 solukerrosta, jalkapohjissa ja kämmenissä solukerroksia voi olla 100-300.

Epidermis uusiutuu kokonaan noin neljässä viikossa. Jalkapohjien ja kämmenien ihon uusiutuminen kestää noin 45-75 päivää. Uudistumista voi tehostaa kuorinnalla, mutta kun iho uudistuu kokonaan noin neljässä viikossa, ei ihoa kannata kuoria kovin usein. Yleisesti voin suositella terveelle iholle yhden kuorinnan viikossa.

Iho on elimistön fysikaalinen ja kemiallinen suoja. Se estää kosteuden haihtumista elimistön sisältä, ja suojaa elimistöäesimerkiksi mikro-organismeilta, UV- säteilyltä. Terve iho on tärkeä synnynäisen vastustuskyvyn kannalta.

Nyt kun ihon rakenne on päällisin puolin selitetty, voin vielä vähän raottaa ovea kosmetiikan vaikutuksesta iholle.

Incimix -blogissa on hyvä postaus kosmetiikan imeytymisestä. Kosmetiikan imeytyminen on itseasiassa puhekielinen ilmaus, koska aiemmin jo totesin, että kosmetiikka ei saa imeytyä. Kosmetiikka kiinnittyy vaikuttaen ainoastaan päälimmäisessä kuolleessa ihokerroksessa, marraskesissä. Oikeiden termien käyttö mediassa ja asiakaspalvelutilanteissa voisi lievittää turhaa pelkoa kosmetiikan imeytymisestä ja vaikuttamisesta elimistön sisällä. Imeytymiselle on olemassa hankalampi sana, se on absorptio. Ihon pinnalle kiinnittymistä puolestaan kutsutaan adsorptioksi.


2 kommenttia:

  1. Haa, tämä blogi on ihan älyttömän mielenkiintoinen! Ihanaa, että joku jaksaa pitää helppotajuista blogia siitä, mitä kaikkea kosmetiikan "pinnan alla" onkaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla, kiitos! Minulla on vaikka mitä mielenkiintoista tekeillä. :)

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...