maanantai 29. kesäkuuta 2015

Aurinko aurinko ihoa paistaa


Aurinko, aurinko lettuja paistaa.
Hauska on auringon lettuja maistaa.

Kiipeän puuhun, pistelen suuhun.
Loput voin heittää ukolle kuuhun.

Sitten käynkin nukkumaan
pikkuinen massuni pullollaan.


Aurinko ei aina ole yhtä lempeä kuin mitä lastenloruissa. Koska Suomen kesässä yleensä aurinkoon ei ehdi kyllästyä, siitä yritetään nauttia mahdollisimman paljon. Kannattaa kuitenkin muistaa se, vaikka aurinko mahdollistaa elämän maapallolla, saa kukat kasvamaan ja auttaa muodostamaan D - vitamiinia ihmisen ihon reaktiossa, auringolta kuuluu myös suojautua asianmukaisesti. 

Osa haluaa ruskettua ja osa ei (kuten minä). Jokainen toki valitkoon itse tapansa. Vaikka haluaisikin saada kauniin rusketuksen, ei kannata unohtaa aurinkorasvaa. Kunnon aurinkovoide suojaa sekä UVB että UVA säteilyiltä. 

UVB on rantaleijonien paras ystävä ja vampyyrien vihollinen. Se siis sekä ruskettaa että polttaa ihon. Nämä reaktiot tapahtuvat epidermiksessä, ihon päälimmäisessä kerroksessa, jossa ihosolut jo kuolevat ja hilseilevät pois. 

Sen sijaan UVA säteily tunkeutuu syvemmälle ihokudoksiin aiheuttaen kudosvaurioita, mutaatiota, ihon vanhenemista, kuivumista ja tietysti pahimmillaan näistä seuraa ihosyöpä.


Tässä kuluneen kuukauden aikana olen suu vaahdossa puhunut auringosta, säteilystä ja aurinkosuojista. D - vitamiini on hyvä juttu, ja rusketus monen mielestä toivottavaa. Mutta entä sitten se syöpä, maksaläiskät ja rypyt? Monet eivät ota tarpeeksi vakavasti auringon vanhentavaa vaikutusta. Tässä kuva miehestä, jonka toinen puoli kasvoista on ollut alttiina auringon säteilylle.  Jos koko ikänsä on suojaamatta auringossa, voi iho pahimmillaan näyttää yli 20 vuotta vanhemmalta, kuin mitä se oikeasti olisi. Minun on vaikea kuvitella, että kukaan haluaisi sitä.


Kuvan lähde


Tässä videossa näytetään auringon vaikutuksia iholle, mitä ei voi paljaalla silmällä erottaa.


Puhuttava video ihosyövästä. Kannattaa ottaa huomioon, että se on myös ihan nuorten sairaus. Huolehtikaa lapsista ja teini-ikäisistä!

Monia nykyään pelottaa käyttää aurinkosuojia. Internet on pullollaan nokkelia kotitekoisia vinkkejä. Kannattaa olla erityisen varovainen näiden kanssa. Olen nähnyt paljon juttuja, joissa suositelllaan vaikka mitä ruokaöljyjä. Monet öljyt voivat esimerkiksi kiehua iholla auringossa eikä niissä yleensä ole suojaa ainakaan UVA - säteilyltä.

Aurinkovoiteiden "vaikuttavat aineet" ovat niin sanotusti joko kemiallisia tai fysikaalisia. Lapsille tarkoitetut ja luonnonkosmetiikan vaihtoehdot ovat yleensä vain fysikaalisia. Yleensä näitä ominaisuuksia yhdistellään ei - luonnonkosmetiikan tuotteissa. Fysikaalinen suoja tarkoittaa sitä, että suoja ei imeydy ihoon, vaan jää ihon pinnalle. Toiminta perustuu siihen, että auringon valo heijastuu pois iholta. Kemiallinen suoja tarkoittaa sitä, että säteily muuttuu iholla pääasiallisesti lämmöksi.  Haitallinen säteilynpituus muutetaan siis ei-haitalliseksi.

UV - suoja-aineet ovat niin kutsutulla positiivi-listalla EU kosmetiikka-asetuksessa. Eli ainoastaan listassa olevia aineita käytetään aurinkovoiteissa. Jos muillakin raaka-aineilla on vastaavanlaisia ominaisuuksia, niitä ei ilman positiivilistan raaka-aineita saa kutsua tuotetta aurinkosuojaksi.

Ensisijaisesti auringolta kannattaa suojautua pukeutumisella, sen jälkeen tärkein on aurinkovoide. Kannattaa tutustua kauppojen valikoimiin. Kaikkea hienoa on nykyään tarjolla. Sävyttäviä aurinkovoiteita ja jopa puuterimaisia. Laiskan kannattaa tutustua once a day - voiteisiin, joita lisätään vain kerran päivässä. Tietysti jos käy uimassa, suihkussa tai hikoilee hyvin paljon, kannattaa lisätä aurinkovoidetta. Ennen nukkumaan menoa on kuitenkin hyvä pestä kunnolla suihkugeelin kanssa vartalolta ja meikinpuhdistustuotteiden kanssa kasvoilta aurinkosuojat pois. 

Pari huomiota vielä suojakertoimen valintaan. Yleensä koetaan että suuri suojakerroin blokkaa, eikä niiden kanssa rusketu. Toisinaan se kyllä hidastaa, mutta total blockia ei ole myynnissä. Jos haluaa ruskettua, on paras lisätä useasti vaikka 15 tai 20 suojakerrointa, kunhan pitää huoli ettei iho pala. Vaikka sitä kuinka aina sanotaan että punaisuus muuttuu ruskeaksi, joo, mutta iho myös kuoriutuu nopeasti pois ja suurempikin vahinko on jo tapahtunut.

Vaalealle iholle ja lapsille suosittelen aina hyvin korkeaa suojakerrointa. Kuulin kerran erään äidin suusta, että hän tykkää lapsistaan ruskeina, eikä osta suuria suojakertoimia. Toivottavasti lapsirukat eivät kärsi terveysvahingoista myöhemmin. 

Aurinkovoiteet säilyvät avattuna noin vuoden, sitä vanhempien tuotteiden tehot ovat huonontuneet. Jos ostaa ulkomailta aurinkovoiteita, kannattaa ottaa huomioon että kaikissa maissa ei ole suuria suojakertoimia myynnissä, Australiassa ei ole pieniä suojakertoimia ja Aasiassa kaikkiin voiteisiin lisätään ihoa vaalentavia aineita.

2 kommenttia:

  1. Just näin! Rusketus ja aurinko ovat minunkin vihollisiani. Kalpea posliini-iho kiitos ♡ ja nuorekkuus samalla. Olen kuullut että 80% rypyistä tulee auringosta, ja että vatteetkin suojaavat "suojakertoimena" vain 20.

    Kesä ei ole minun juttuni... käytän spf 50 aina, mutta sekin suojaa vain 2 tuntia. Haluaisin spf 90....jos sellaista löytyisi. Suomessa myydyt spf:t ovat 15 ja 25-30 luokkaa, eli naurettavan pienet. Tällöin suojaa on vain 10-20 minuuttia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ultra Sun on yksi luottosarjani aurinkovoiteissa, löytyy korkeita suojakertoimia ja hyvää laatua. :)

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...