torstai 24. huhtikuuta 2014

Tuoksulabra osa 1: Chypre

Meidän koulussamme oli ainutlaatuinen tilaisuus osallistua opetuksen ulkopuoliseen tuoksulabraan. PP Perfumesin Sakari Penttinen antoi meidän haistella ensin luonnollisia tuoksuaineita ja lopuksi vielä synteettisiä. Ensin ihan vain tuoksuttelimme noita paperilappuja, ja kirjoitimme mitä niistä tuli mieleen. Lopuksi kävimme niitä yhdessä läpi.

Kävimme läpi perusasioita Chypre- tuoksuista. Chypre (tuoksuluokka D) on vanhanaikaisena pidetty tuoksulaji, mutta asiantuntijat ovat epäilleet sen palaavan muotiin. 
Ensimmäinen Chypre  on Cotyn Chypre 1917. Nykyään Coty ei taida valmistaa tuoksuja omalla nimellään, vaan tekee tuoksuja toisille brändeille. Nykyisin Coty valmistaa tuoksuja, värikosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita. Cotyn brändejä ovat mm. Rimmel, OPI, Philosophy, Marc Jacobs Fragrances ja yleisesti ottaen suuri osa julkkistuoksuista. 

Melkein kaikki tuntemamme merkkituoksut eivät ole kyseisen merkin alaisuudessa, vaan merkit ovat antaneet toiselle yritykselleen brändinhallinnan ja valmistukseen tuoksut. Jätetään pois laskuista Guerlain, Hermès ja Chanel.
Esimerkkejä: 
IFF: Estée Lauder
Puig: Prada, Nina Ricci, Carolina Herrera, Valentino

Elintarviketeollisuus ja tuoksuteollisuus kulkevat usein käsi kädessä. Monet yritykset ovat tekemisissä sekä elintarvikkeiden, että tuoksujen parissa. Raaka-aineet voivat jossain määrissä olla samoja tai tuoksuraaka-aineet elintarviketeollisuuden sivutuotteita. Tuoksuaineita saadaan myös esimerkiksi lääketeollisuuden sivutuotteena. Pfizer on lääketieteen tutkimusyritys ja lääkeainevalmistaja. Synteettinen tuoksuaine Calone saadaan Pfizerilta.


Onko kukaan koskaan miettinyt, miksi hajuvesiosastoilla on kahvipapuja. Monet varmasti tietävät,  tuoksuja haistellessa nenä menee helposti tukkoon, ja kahvipavut auttavat siihen. Jotkut tuoksumolekyylit nimittäin jäävät kiinni nenään, ja voivat pysyä siellä itsepäisesti vaikkapa päivän. Kahvipavut voivat korvata tuoksumolekyylit asettumalla kiinni niiden sijasta. Kahvin tuoksumolekyylit haalistuvat kuitenkin melko nopeasti. Tuoksuttelimme tuoksulabrassa ensin seitsemän luonnollista chypre -tyylistä tuoksuainetta.

1. Iiris on fiksatiivinen, eli se kiinnittää tuoksun kasaan ja iholle. Se on hieman porkkanainen. Ennen kuin iiris päätyy tuoksupulloon, sen juuren tietylle osalle tehdään rasvakäsittely, ja se laitetaan prässiin. Rasva imee itseensä tuoksun. Rasva kyllääntyy, ja siitä saadaan iirisvoita. Voi puolestaan pestään alkoholilla. Näin saadaan puhdas luonnonmukainen iiriksen tuoksu. Synteettinen iiriksen tuoksu Irone saadaan valmistettua labrassa. Sekä luonnollinen että synteettinen iiris ovat hyvin kalliita.
2. Tammisammal (oakmoss) on allergeeni. Se korvataan yleensä synteettisellä Evernylillä. 
3. Atlasseetristä saadaan aidoksi mielletty seetrin tuoksu. 
4. Patsuli on Indonesiasta peräisin oleva kasvi. Patsulin tuoksu oli erityisesti hippiaikana suosittu. Minulle joku tuoksumyyjä kertoi, että miehet menevät sekaisin patsulista. Itse pidän kovasti patsuli/vanilija/laventeli - vartalovoiteestani.
5. Neroli on klassinen kölninveden raaka-aine. Se on tislattu appelsiinipuun kukista.
6. Bergamotti on fototoksinen, mutta tuoksuissa käytetään Bergamot D'Italie muotoa, joka ei ole fototoksinen. 
7. Jasmiinin tuoksuun kiinnyin kovasti, vaikka se vähän tuo mieleen naisellisen mummotuoksun.

= Nämä seitsemän yhdessä muistuttaa Cotyn Chypre -tuoksua.


Synteettiset

8. Iso E Super hyvin suosittu ja paljon käytetty tuoksumolekyyli. Elämme yhä sen kulta-aikaa, joka alkoi jo 60-70 -luvulla. Se taipuu melkein kaikkeen, ja sen tuoksu tuntuu muuttuvan koko ajan.
9. Galaxolide HHBC on synteettinen myskin tuoksu (myski on aina synteettistä). Tätä voi lisätä melkein mihin tahansa. 
10. Methyl Ionine Gamma on synteettinen orvokin ja syreenin tuoksu. 
11. Hedione on Eau Fraîchen tärkein tuoksumolekyyli. Hedione on jasmiinin korkea huipputuoksu.

= nämä yhteensä ovat Galaxolide -Violette eli Galette.


12. PEA fenyylietyylialkoholi kopioi ruusun tuoksua
13. C-14 on persikan tuoksuinen aldehydi, jota siis löytyy ihan persikasta itsestäänkin

= Galette + 12 + 13 tuoksuu erehdyttävän paljon Lancômen Trésorilta.

14. Dihydromyrcenol miesten tuoksuissa käytetty "vetinen raikkaus". Naurahdin pahasti tälle kuvaukselle, mutta se on juurikin sitä.
15. Calone jäljittelee melonin tuoksua.

= Galette + 14+ 15 on halpa miesten kesätuoksu

Galettea voidaan nimittää parfymöörin korjauslakaksi. Se on oiva lisä tuoksuihin, erityisesti, jos yksi tuoksumolekyyli tulee liian esille muista. Galette tavallaan sitoo tuoksuaineet hyvin yhteen. Sen sijaan Galetten käyttäminen tuoksupohjana on ongelma. 

Escentric molecules Molecule 01 Iso E Super -tuoksu

Rakastan tuoksuja, mutta vasta nyt olen alkanut tutkia tuoksuja vähän syvällisemmin. Täytyy myöntää, että tuoksuharrastus on ihan oma maailmansa, josta en ole tiennyt.  Jos sunnitelmat toteutuvat, meidän tuoksulabramme jatkuvat syksyllä. En malta odottaa!

6 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoinen postaus ja ihan uutta tietoa minulle. Toivottavasti tuoksulabra tosiaan jatkuu ja kerrot siitä blogissakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tulen ehdottomasti kertomaan kaiken tiedon mitä päähäni jää. :)

   Poista
 2. Todella mielenkiintoisia postauksia nämä, ehdottomasti toivoisin lisää näitä jatkossakin! Mutta kysymys; mitä tarkoittaa fototoksinen? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Fototoksisuus tarkoittaa sitä, että jokin aine reagoidessaan UV -valon kanssa, aiheuttaa iholle auringonpolttaman kaltaisia jälkiä. Monet eteeriset sitrusöljyt voivat olla fototoksisia, mutta joitakin pystytään käsittelemään sellaiseen kemialliseen muotoon, etteivät ne aiheuta reaktioita. Googlen kuvahaulla löytyy kyllä hurjia ja havainnollisia kuvia asiasta. ;)

   Poista
 3. Hih, itse juuri aina haistelen tuoksuosastolla noita kahvipapuja ja kyllä sitä on kummeksuvia katseita joiltain saanut. :D Mutta se oikeasti auttaa.

  Mielenkiintoinen postaus ja itsekin rakastan kovasti tuoksuja. Siinä ei kyseessä ole kuitenkaan vain siitä että tuoksuu hyvältä, vaan se voi tuoda mieleen muistoja. :) Siksi onkin aina hauska lukea tällaisia pintaa syvemmältä olevia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että pidit! Tuoksumuisti on merkillinen asia. Kerran kuljin kaupassa vanhan rouvan ohi, ja tunnistin hänen käyttävän samaa tuoksua kuin yli 10 vuotta sitten erään nukketalon pitäjä. Minulla on myös käsirasva, jonka tuoksun yhdistän Lontooseen, kun sitä siellä läträsin. Aion vielä vahvistaa tätä tuoksumuistiani ensi reissullani sinne. :)

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...