keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Mikä INCI?


INCI eli International Nomenclature Cosmetic Ingredient. INCI tarkoittaa kosmetiikka-ainesosien merkintätapaa kosmetiikkapakkauksissa. INCI on lyhenne, joka varmaankin kuuluisi aina kirjoittaa isoilla kirjaimilla, kuten tässä postauksessa olenkin tehnyt, mutta varoitan etukäteen, että puhuttelen INCIä aika tuttavallisesti yleensä incinä, incilistana tai vastaavana, mikä nyt parhaiten kuvaa tarvettani.

INCI on käytössä Euroopassa, mutta myös esimerkiksi amerikkalaisissa tuotteissa, joita markkinoidaan Euroopassa. Huomioitavaa on kuitenkin, että niissä tuotteissa, joita ei markkinoida Euroopassa, ei välttämättä ole INCIä eikä kosmetiikkapurkin sisällöstä voi siis olla varma.


Monille INCI on jo aika tuttu asia. Sen löytää kosmetiikkapakkauksesta yleensä  Ingredients -sanan jälkeen. Onhan elintarvikkeissakin tieto mitä pakkaus sisältää. Mutta miten INCIä luetaan. 

Otetaan esimerkkinä edellisen postauksen Labellon huulipuikko Classic Care. Ainesosat ilmoitetaan suuruusjärjestyksessä, eli Cera Microcristallinaa on tässä eniten. Ainesosia, joita on alle yksi prosentti, ei tarvitse ilmoittaa suuruusjärjestyksessä. Monet uskovat, että ainoastaan viisi ensimmäistä ainesosaa kertoo, onko tuote hyvä vai ei. Itse en todellakaan usko siihen. Kosmetiikkatuotteet suunnitellaan hyvin tarkkaan pitoisuuksia säätelemällä. Joitakin ainesosia vaan tarvitsee enemmän ja toisia vähemmän, koska ne ovat tehokkuudeltaan ja ominaisuuksiltaan erilaisia.
Incihaku.fi on suomenkielinen sivu, mistä voi helposti selvittää, mitä kosmetiikan raaka-aineet oikeasti olevat. Se pohjautuu CosIngiin, mutta ei ole läheskään yhtä luotettava. Se on silti kätevä ensiapu.
CosIng on sitten englanninkielinen. Sieltä löytyy paljon tietoa, mutta sen käyttö on vähän hankalampaa.

INCI-listaan kannattaa tutustua erityisesti silloin, jos on todettu allergiaa. Itse vertailen tuotteiden kosteuttavia ainesosia ja söilöntäaineita eniten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...