maanantai 2. kesäkuuta 2014

Tuoksutapahtuma osa 2: Ambré ja tuoksutreffit

Pari viikkoa sitten sunnuntaina tutustuimme Ambré -tuoksuihin. Meillä oli lauantain kokoonpanon lisäksi kaksi uutta tuoksuttelijaa Tuoksufoorumin puolelta. Ambré -tuoksuja ei kannata sekoittaa meripihkaan.  Vanha kunnon ambra oli ennen valaanoksennuksesta saatu tuoksuraaka-aine. Jos valaan vatsaan joutuu jokin sopimaton terävä esine, valas kehittää sen ympärille sellaista ambra -limaa suojaksi, jonka se sitten oksentaa ulos. Löllykkä sitten rantautuu maihin, ja joku joskus keksi, että se tuoksuu ihanalta hajuvesissä. Nykyään ambra on onneksi synteettistä, ja ambré - tuoksuissa ambroilla tarkoitetaan usein hartseja, balsameita ja pihkoja ylipäätään.

Ambré on tuoksuluokka F, ja ne mielletään itämaisiksi tuoksuiksi. Jotta menisimme vielä enemmän sekaisin, kaikki ambrét eivät kuitenkaan ole itämaisia. Tunnetuin itämainen ambré -tuoksu lienee Guerlainin klassikko Shalimar.

Guerlain Shalimar


Tutustuimme jälleen 18 eri tuoksunuottiin, jotka ovat tyypillisiä ambré -tuoksuissa.

1. Tolubalsami on hieman savuisen tuoksuinen pihka
2. Labdanum on Cistus - pensaan mahlasta saatu hartsi
3. Bentsoiini sisältää vaniliinia
4. Iso E Super on synteettinen molekyyli, joka taipuu moneen
5. Madagaskarin vanilja eli "aito vanilja". Se korvataan usein synteettisellä etyylivaniliinilla
6. Eugenolia on neilikassa, eli Eugenolista saadaan siis aika neilikkainen tuoksu.

1-6 on PP Perfumesin esimerkki ambré - pohjasta.  Tuoksuttelimme tätä pohjaa 1-6 yhdistettynä sekä 7-12 ja erikseen 13-18 tuoksuaineiden kanssa.

7. Jasmin Pays, sekoitus eri jasmiineja
8. Mirha, vähän aniksen ja suitsukkeiden tuoksua muistuttava hartsi.
9. Mandariini
10. Neilikka
11. Turkin ruusu
12. Cinnamalkoholi eli kanelialkoholi


13. Ambrette Liquide on kiinanruusun siemenistä tehty kasviperäinen myski. Toimii fiksatiivina
14. Ambroxan vastaavanlainen Iso E Superin kanssa
15. Tähtianis
16. Nerol (ei siis sama kuin neroli). Tätä löytyy mausteyrteistä, kukista ja se on vihreä molekyyli.
17. Pelargonia
18. Kumariini
Minusta ambré - tuoksut ovat hyvin miellyttäviä. Pidin melkein kaikista tuoksunuoteista erikseenkin. Koen nyt ymmärtäväni paremmin omaa tuoksutyyliäni, ja sitä minkälaiset tuoksut minulle sopivat. On vähän eri asia mistä tuoksuista pidän, ja mitkä minulle sopivat. Esimerkiksi minusta raikkaat tuoksut ovat myös miellyttäviä, mutta eivät minun tyylisiäni. Sakari Penttinen selvensi minulle hyvin tämän toteamalla, etteivät kylmän raikkaat tuoksut välttämättä toimi kylmän vaalean ihoni kanssa. Olen siis jo tätä tiedostamatta etsinyt iholleni lämpimämpiä makeita tuoksuja. Nyt voin tämän faktan tietäen keskittyä paremmin metsästämään minulle sopivia vaihtoehtoja.

Lounaustauon jälkeen palasimme tuoksutreffeille, johon oli tullut pari osallistujaa lisää tuoksufoorumilta. Teemana treffeillä oli Guerlainin tuoksut. PP Perfumes teki Guerlainin omaa tuoksupohjaa La Guerlinadea jäljittelevän sekoituksen. Tuoksuttelimme myös rohkeana sivettiä ( se alunperin kissan rauhasesta saatava kamala haju). Odotin sitä melko kauhulla, mutta kissanomistajana se ei ollutkaan niin vieras ja puistattava, vaan pikemminkin se haju, joka valitettavan usein on kotona toivottamassa tervetulleeksi kissan henkilökunnan.

Kehotuksena oli ottaa mukaan oma lempituoksu. Itse toin Guerlainin La petite Robe noiren. Tuoksufoorumin porukka sen sijaan oli tuonut mukanaan noin muovikassillisen lempituoksujaan. Käytin treffistä suurimman ajan tutustumalla heidän tuoksuihinsa. Suurin osa oli minulle täysin vieraita merkkejä, pääasiallisesti pienempiä niin kutsuttuja niche -merkkejä. Nichellä tarkoitetaan tässä tapauksessa yrityksiä, jotka eivät tavoittele massamarkkinoita, vaan yksittäisiä kuluttajia, jotka haluavat jotain tavallisesta ja kaupallisesta poikkeavaa.

Oli erittäin mukavaa tavata tuoksuharrastajia. Minulle syvällisempi tuoksujen tutkiskelu on niin uusi asia, että oli hyvin mielenkiintoista kuulla muiden ostokäyttäytymisestä, suosikkituoksuista ja tuoksuhistoriasta. Vaikka minun makuni on vieläkin hyvin kaupallinen, tulen varmasti tutustumaan erilaisiin niche -tuoksuihin. Sekä tuoksutapahtumat että tuoksutreffit olivat hyvin ainutlaatuisia tilaisuuksia, joita ei saisi jättää käyttämättä. Erityisesti kosmetiikka-alan opiskelijana tämä oli hyvin kattava ja silmiä avaava paketti.

4 kommenttia:

 1. Nämä on todella mielenkiintoisia postauksia! :) Lisää vain, jos vielä on tullakseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä vasta seuraavaksi, mutta postaan kyllä sitten. :)

   Poista
 2. Raaka-aineiden tunnistaminen on kiinnostavaa ja aika helppoa, kun sen alkuun pääsee.

  "Ihokemia" tosiaan vaikuttaa hajuvesiin, mutta niin vaikuttaa sää ja mielialakin. Kiva jos tapaamisesta on ollut iloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä vieläkin ihan onneton tunnistamaan raaka-aineita. Ruusu ja anis ovat ainoita, jotka erotin. Mutta enköhän vielä opi. :)

   Oli mukavaa tavata sinut siellä. Hauska, että tunnistit minut heti, vaikka en olekaan yhtä keltainen ja violetti kuin profiilikuvassani.:D

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...