maanantai 30. maaliskuuta 2015

Saippuakauppias

Minulta on kysytty paljon, että haluanko työskennellä selektiivisen kosmetiikan parissa, kun itse käytänkin paljon selektiivisiä merkkejä. Itseasiassa tuoksujen parissa voisinkin työskennellä, mutta pidän itseäni saippuakauppiaana. Ja olen ylpeä saippuakauppias.

Kerroin Brysselin ostosteni yhteydessä, kuinka intohimoisesti olen suhtautunut värikkäisiin palasaippuoihin, jotka tuoksuvat ihanalta. Minulle on tärkeää, että saippua on mieleinen, mutta en pidä itseäni ehkä saippuahifistelijänä. Nyt keittiössäni on ihan Bliw - pumppupullo ja vessassa Method Botanical Garden- nestesaippua ja Nesti Dante palasaippua. Tiedän, että kaunis saippua voi olla todella mielialaa kohentava.



Saippua ei ole edes vain naisten juttu. Miestenkin täytyy käyttää saippuaa. Annoin kerran isoisälleni lahjaksi sypressin tuoksuisen palasaippuan. Muutamaa päivää myöhemmin hän soitti minulle tyytyväisenä, miten ihana havuinen tuoksu levisi koko vessaan palasaippuasta. Minusta on aika suloista, että  saippua voi tehdä yli 70 - vuotiaan miehen iloiseksi. Aika pieni asia. 

Vastaavasti saippua, joka kuivattaa liikaa käsiä, tai haisee hyönteismyrkylle, häiritsee koko ajan. Koulukaverini valitti, kuinka hän ehti jo ensimmäisellä kokeilukerralla kyllästyä uuteen käsisaippuaansa. Kiinnostukseni saippuoita kohtaan on kasvanut ajan myötä. Työssäni yksi lempiasiani on etsiä asiakkaalle oikeanlainen saippua. Niitä löytyy niin jokaiseen lähtöön.

Palasaippuat voivat olla ihanan tuoksuisia, ja tuoksu voi täyttää parhaimmillaan koko kylpyhuoneen. Kauniit palasaippuat ovat hauska lahjaidea pienemmällä budjetilla. Niitä on turvallisempi ostaa myös lahjaksi vähän vieraammillekin tutuille. Hankaluutena tietysti on se, että nestesaippuat ovat aika lailla syrjäyttäneet nuoremman väen palasaippuoiden käytön kokonaan. Erityisesti vanhemmat ihmiset pitävät yhä palasaippuoista. Ekologisena huomiona, palasaippuat kestävät usein pidempään, kuin nestemäiset, sekä niissä on vähemmän pakkausjätettä. Palasaippuoiden laatu tietysti vaikuttaa siihen, kuinka kauan ne säilyvät. Huonot saippuat murenevat, halkeilevat ja mössööntyvät.

Oikeanlaisen saippuan valintaan vaikuttaa moni asia, kuten koostumus (pala, neste, vaahto), tuoksu (tai hajusteettomuus) sekä käyttötarkoitus. Onko saippua keittiössä, kylpyhuoneessa vai vierashuoneessa. Tuleeko saippua omaan käyttöön vai lahjaksi ja tietysti hinta. Hygieniaintoilijoille on Dettolin automaattiannosteleva saippua arjen pelastus. Toimii varsinkin keittiössä hyvin.


Vähän suosikkejani:
Palmoliven uusimmat
 Palvoliven Mediterranean moments saippuat saavat ajatukset Välimerelle. Plussaa edullisuudestaan ja pehmeästä tunteesta iholla. Pakkauksetkin ovat ihan mukavia, ollakseen niin edullisen näköisiä. Palmoliven klassikot (esim. oliivi ja hunajamaito) kyllästyttävät jo arkisuudellaan.

Method
Pidän näistä näyttävistä pakkauksista ja voimakkaista tuoksuista. Saippuat ovat hyvin riittoisia, kestää minulla käytössä useamman kuukauden. Yli 7 euron hinta vähän harmittaa opiskelijaa, mutta ostan Hulluilta Päiviltä.

 Baylis & Harding ja Molton Brown ovat kotoisin Brittien saarelta, ja huumaavien tuoksujen ja kauniiden pakkausten ansioista ne ovat mitä mainioimpia lahjoja,esimerkiksi käsisaipput + käsivoide - setit.



Nesti Dante on firenzeläinen viehättävä merkki. Tuoksut ovat voimakkaita ja kestäviä. Palasaippuat kestävät hyvin pitkään, eivät murene, halkeile ja mössöönny. Valikoima on todella laaja, on hedelmätuoksuja, kukkatuoksuja, eläinkuosipakkauksia, nestesaippuoita ja suihkusaippuoita. Joulusesonkia varten on enkelisaippuoita ja allergisille hajusteeton.



Luonnoskosmetiikasta Madaran ja Dr. Bronner'sin saippuat ovat suosikkejani. Ne ovat kauniin näköisiä ja miellyttävän tuoksuisia.



Marseille - saippuoihin minulla on ihan erityinen suhde. Niin nestesaippuat ja palasaippuat viehättävät minua. Mutta erityisesti värikkäät palasaippuat.



Brysselissä innostuin, kun kosmetiikkaliikeen ikkunassa oli kissasaippuoita, joita ei saa Suomesta. Palasaippuat olivat yhdet suosikkiostokseni reissulta. Perinteinen Le Chat Marseille saippuapala on sitä paitsi aivan huipputuote. Sopii niin hyvin käsien ja vartalonihon lisäksi aroille tekstiileille (silkki, villa jne.), sekä siveltimien ja nahan pesuun.


Vintage mainoskuva saippuasta on minulla keittiön seinällä.


Monet tuntuvat väheksyvän edullisempia ja arkisempia kosmetiikkatuotteita. Mutta juuri pienet asiat pilaavat ja ilahduttavat helpoiten arkea. Tämän vuoksi jaksan intoilla saippuasta.

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Tuhkimon tunnelmissa

En ole pitkään aikaan jaksanut tehdä todella aikaa vaativia manikyyrejä. Tapasin ystävääni viikko sitten lauantaina ja menimme katsomaan uutta Cinderella - elokuvaa. Ajattelin, että haluan sitä varten tehdä vähän jotain erityistä, joten inspiroidun Cinderellan sinisestä mekosta. Pohjalla on China Glazen Kinetic Candy cremelakka. Kuorrutin sen ihanalla Deborah Lippmannin Glitter In The Airilla. Se vaati vielä jotakin lisää, joten lisäsin vielä waterdecal linnut ja ruusut.

Oli kyllä taas hyvä muistutus, miten pienellä vaivalla sitä voi tehdä hauskat kynnet, ja mitä mielen terapiaa onkaan katsoa omia käsiä, jos kynnet ovat hassut ja värikkäät. Täytyy ehdottomasti jaksaa panosta taas enemmän. Seuraavaksi mieleni tekisi jotain oikein kunnon pinkkiä kynsille. Kenties OPIn Strawberry Margarita, Girls Love Ponies tai Kiss Me On My Tulips...


Tuhkimo on pinnalla kosmetiikkamaailmassa muutenkin. Monille onkin tuttu MAC Cinderella - meikkikokoelma.



MACin kokoelman lisäksi Stockmannille on tullut nyt myös myyntiin Morgan Taylor - kynsilakkasarjan Cinderella - kokoelma, johon kuuluu värilakkoja (yksittäis- ja tuplapakkauksissa ja minilakkasetti) sekä geelilakkoja. Geelilakat ovat satukirjan muotoisissa paketeissa. Täytyy myöntää, että minua vähän lapsettaa, ja nämä ihastuttavat prinsessajutut viehättävät minua suuresti.


Prinsessat ovat palanneet muotiin. Minulle jäi elokuvasta hyvä fiilis, olenkin kuunnellut ahkerasti soundtrackia kuluneen viikon aikana. Pieni ripaus prinsessoja tekee ihan hyvää koulun ja töiden välillä.


sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Paris Premières Roses

Yleensä pidän vähän tylsänä tehdä monta eri versiota samasta tuoksusta. Toisaalta, mitä sitä tuhlaamaan hyvää nimeä, jos edellinen samanniminen möi hyvin. Viime aikoina olen kuitenkin ollut tyytyväinen klassikkotuoksujen pikkusisariin. Yves Saint Laurentin alkuperäinen Paris - tuoksu, sisältää niin lukemattoman määrän eri kukkaisia tuoksunuotteja, että minulle se tuntuu siltä, kuin tunkisin nenäni valtavaan kukkakimppuun. Ja sitten aivastan. Se on viehättävä omalla tavallaan, mutta on liian mummomainen. Eikä pullon sävytkään miellytä, se on jotenkin liian kasaria.

Yhtenä mukavana tiistaipäivänä nelisen viikkoa sitten, kävelin Sokoksen kosmetiikkaosaston läpi. Sinne oli juuri tullut myyntiin tämän kevään Paris Premières Roses - tuoksu. Taiteellinen pakkaus ja raikkaan ruusuinen tuoksu ihastutti. Olen käyttänyt nyt paljon melko tummia ja naisellisia tuoksuja, joten nyt keväiset ja heleät miellyttävät. Sellaiset, jotka saavat ajattelemaan vaaleanpunaista väriä. 

Huipussa orvokin lehti, neroli ja villiruusu. Sydämessä kielo, damaskin ruusu ja pioni. Pohjalla santelipuu ja valkoinen myski. Ei ehkä mikään suuri taideteos tai uniikki, mutta jotenkin niin viaton ja herttainen. Kevät Paris't ovat kuin aikuisempi ja ylellisempi versio Escadan kesätuoksuista. Pullon ja ulkopakkauksen kuviointi on japanilaisen taiteilijan Houx Quen käsialaa.



Alkuperäinen Paris on vuodelta 1983. Alla vanhoja mainoskuvia ja mainosvideo. Voisin itse käyttää useita tunteja vanhojen mainoskuvien tutkimiseen. Ne jaksavat huvittaa ja ihastuttaa minua. Tein kyllä sellaisen huomion näistä mainoksista, että nykyisestä mummomaisuudestaan huolimatta, sitä on selkeästi markkinoitu rohkeille ja vahvoille naisille. Kuvissa on romantiikkaa, mutta jopa itsenäisen naisen bad ass - tavalla. Ei mitään maalaisromantiikka nössöilyä. Se ei ole Yves Saint Laurent'n tyylistä.





Eri variaatioita Paris - tuoksusta on niin paljon, ettei näitä kaikkia ollut edes samoissa lähteissä. Ja tästä varmaan puuttuu vielä joku. Menisi kyllä ikä ja terveys tehdä näistä luotettavaa listaa.






 

Kun katsoo näitä ihan pelkän pullon perusteella, tämänvuotinen on ehdottomasti eniten  minun näköinen. Sanoisin, että minulla kävi tuuri. Hullaannuin tähän vähän  hetkessä, mutta vuotta myöhemmin olsisin katunut, jos en olisi ostanut sitä.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Smoking Tuxedo - meikki

Viime viikolla Stockmannilla alkoi Kauneuden juhlaa - kampanja. Kävin hemmottelemassa itseäni suosikillani, Yves Saint Laurent'lla. Ihana Janita, YSL:n (Inter)national Make-Up Artist, loi minulle upean lookin uudella Couture Variation Tuxedo - paletilla. Olin itseasiassa ostanut sen ja uuden Couture Eye Primerin jo pari viikkoa aiemmin, mutta en ollut korkannut niitä vielä. Tällä kertaa kotiutin uuden Touche Èclat Blur Perfectorin ja Volupté Tint-in-oilin sävyssä 5 Cherry My Cherie. Entuudestaan minulla olikin jo yksi tint-in-oil, 8 Pink About Me...


Jos olet välttynyt kuulemasta Tint-in-oileista, ne ovat huuliöljyjä, jonka pigmentti jämähtää kunnolla huuliin, erityisesti kun öljy on imeytynyt (ja haihtunut). Lopputulos on siis aluksi öljyinen, ja sen jälkeen melko mattainen. Värin saa kunnolla pois vaan öljyisellä putsarilla, kuten silmämeikinpoistoaineella. Nämä eroavat Clarinsin huuliöljystä juuri pigmenttisyydellään. Jos haluaa kestävää helppoa väriä huulilleen, tämä on se tuote. Olen rakastunut. Ja kaunis hylsy on tietenkin plussaa. Aplikaattori on huulten muotoinen, kuten Gloss Voluptén huulikiilloissakin.

Blur Perfector on myös aika uniikki kosmetiikkatuote. Se näyttää kivipuuterilta, mutta onkin voidemainen. Jos on hyvä iho, sillä voi korvata meikkivoiteen. Itse käytän sen BB - voiteen päällä. Se on kuin laittaisi blurraavan primerin meikin päälle, outoa ja mielenkiintoista. Se ei jätä ihoa mattaiseksi, vaan kuulaaksi vähentäen kuitenkin rasvaisuutta. Pakkaus on muuten (yllätysyllätys) todella kaunis.


Meikkitilanteessa oli tällä kertaa hauska jekku. Janita ensin teki meikkipohjan ja toisen silmän. Tämän jälkeen hän kuvasi Google -laseilla toisen silmän teon samalla selostaen. Videolla näkyy meikkitapahtuma Janitan silmin. Sain videon ja pari kuvaa sähköpostilla. Tämä oli kyllä harvinaisen hieno kokemus. Ihanaa, kun siitä jäi jotakin niin konkreettistä muistoksi. Nyt voin kotona katsoa sen aina uudelleen ja uudelleen, ja kokeilla kopioida tätä meikkiä. Silmämeikissä on kahtaa eri harmaata ja tuota upeaa sinistä. Huulilla on Rouge Pur Couture 19. Puna minulla onneksi oli entuudestaan. Pientä säästöä siis tuhlauksen lomassa. Mutta uusi poskipuna Blush Volupté 4 Baby Doll jäi vielä kaivertamaan mieltä. Minulla itseasiassa ei olekaan tavallista puuterimaista poskipunaa.

Pysäytyskuvia videosta

Oli kyllä taas niin ihanaa istahtaa Janitan meikattavaksi, ja jutella samalla YSL:n ihanista uutuuksista ja tulevista kokoelmista. Itse odotan Full Metal Shadow - nestemäisiä luomivärejä kuin kuuta nousevaa. Myös Vernis à Lèvres Pop Water huulituotteet kiinnostavat.

Kauneuden juhlaa jatkuu vielä tämän viikon sunnuntaihin asti, kannattaa hyödyntää kampanjaedut ja ihanat kaupanpäälliset.

keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Free from

Perfume
Colorants
Preservatives
Parabens
Alcohol
Oil
Ammonia
...

Kosmetiikkapakkauksissa on nykyään melko usein ilmoitettu sisällön lisäksi myös se, mitä tuote ei sisällä. Onhan se helpompaa löytää öljytön silmämeikinpoistoaine ripsien pidennyksiä varten, kun pakkauksessa lukee öljytön. Tai hajusteallergisille tai tuoksuyliherkille on mukavampaa, kun tuotteesta löytyy selvä merkintä hajusteettomuudesta. Puhumattakaan siitä, kuinka mukavaa on, jos tuote ei  ilmoitetusti sisällä vaarallisia ja allergisoivia kemikaaleja. 

Asiat eivät tietenkään voi olla näin mustavalkoisia. Hajusteettomassa voiteessa on silti oma tuoksunsa. Monesti kosmetiikkaa hajustetaan jo senkin takia, että raaka-aineiden ominainen tuoksu olisi liian kummallinen ja jopa epämiellyttävä käytössä. Osa näistä "tuoksuttomista" tuotteista onkin hajustettu tuoksuttomaksi, eli peitetty ominaistuoksua. Ihan yhtä lailla nämä hajusteet, jotka eivät tuoksu tuottesta, voivat olla ärsyttäviä allergiselle. Mutta sitten taas oikeasti hajustamaton tuote voi tuoksua raaka-aineittensa puolesta liian voimakkaalle tuoksuyliherkän nenään. 

Hajusteiden lisäksi säilöntäaineet aiheuttavat eniten herkistymisiä. Harmi kyllä, median aiheuttaman parabeenihysterian vuoksi monet kosmetiikkafirmat ovat jatkaneet parabeenien mustamaalaamista korvaamalla kyseisen säilöntäaineen jollakin toisella yhdisteellä. Kuten hommaan kuuluu, tuotteeseen laitetaan kissan kokoisilla kirjaimilla, ettei se sisällä parabeenia. Tästä päästään aiheeseeni, jos siinä ei ole parabeenia, siinä on jotakin muuta. Tuotteen säilyvyys on jollakin tapaa varmistettava. Suurempi uhka käyttäjälle on pilaantunut tuote. Säilöntäaineita on paljon muitakin, mutta parabeeneja pidetään turvallisina ja tehokkaina. Erityisesti verrattuna metyyli-isotiatsolinoniin, joka on parabeenihysterian takia palannut markkinoille. Joidenkin arvioiden mukaan se aiheuttaa allergisen reaktion noin 13 % väestöstä, ja määrä kasvaa koko ajan. Olisi täysin mahdollista, että viidesosa väestöstä tulisi olemaan sille allerginen.

Maanantaina tuli televisiosta hyvä dokumentti hiusvärien haitoista (YLE1 MOT: Väriä hiuksiin myrkkyä uhmaten). Siinä käsiteltiin väriaine PPD:n aiheuttamia allergisia reaktioita.  Valitettavasti mikään muu kuin PPD ei muodosta yhtä peittävää sävyä. PPD imeytyy osittain verenkiertoon, ja hiusten värjäystä pidetään suurena riskinä sairastua virtsarakkosyöpään. Julmaa tässä on se, että jos jossakin hiusvärissä lukee, ettei se sisällä PPD:tä tai sitä ei löydy INCI - listasta, hiusvärissä on käytetty sen johdannaista. PPD:n johdannaiset ristireagoivat, joten myös niistäkin saa saman allergisen reaktion, kun on herkistynyt (esim. tolueeni- 2,5- diamiini). Kasvivärit on tietysti asia erikseen.

Hiusväreissä ammoniakin välttely on tavallista. Se haisee pahalta, mutta toimii nopeammin ja tehokkaammin, ja siten vaurioittaa hiusta vähemmän. Se korvataan usein etanoliamiinilla, joka sen sijaan on herkistävä. Näin ollen siis ammoniakiton hiusväri ei välttämättä ole turvallisempi tuote.

Vaikka tämänlaisen kielteisen markkinoinnin on tarkoitus helpottaa kuluttajaa, ja auttaa valitsemaan eri tuotteiden välillä, se on myös harhaanjohtavaa. Täytyy tehdä salapoliisityötä, mitä purkista sitten löytyykään. Itse aina kehotan miettimään tätä. Kosmetiikan kemia on melko monimutkaista, kun asioilla on monia puolia, yhdisteillä monia eri funktioita.  Monet esimerkiksi tietävät, että etanoli kuivattaa herkkää ihoa. Mutta alkoholi myös tehostaa kosteusvoiteen imeytymistä, ja sillä on myös säilyvyyttä edistäviä vaikutuksia. Onko se siis hyvä vai huono.

Viime aikoina on ollut puhetta siitä, ettei raaka-aineita vähättelevää mainontaa katsottaisi hyvällä. Olen itse sitä mieltä, että pakkauksista tulisi poistaa ei sisällä parabeeneja - merkinnät. Sen sijaan ymmärrän kyllä öljyttömät ja hajusteettomat. Mietinkin sitä, että missä menee raja. Milloin on hyvä ilmoittaa erikseen, mitä tuote ei sisällä ja milloin ei.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...