tiistai 10. marraskuuta 2015

Antiperspirantit, deodorantit ja alumiini

Alumiini on ollut viime aikoina hyvin pinnalla. Yhä useampi tulee kyselemään alumiinittomien deodoranttien perään, tietämättä juuri ollenkaan minkälaisia ne ovat tai miksi sitä alumiinia välttelevät.

Antiperspirantti eroaa deodorantista siten, että antiperspirantin alumiini hyytelöityy hikirauhasiin, ja vähentää siten hikoilua. Kuona-aineet verenkierron vuoksi poistuvat elimistöstä siten muuta kautta. Eihän antiperspirantit kuitenkaan kaikkea hikoilua kainalosta poista, joten osa pääsee läpi. Niissä yleensä on myös hajusteita, jotka peittävät pahaa hajua.

Deodorantti sen sijaan perustuu siihen, että ne estävät bakteerien muodostumista kainalossa, ja siten pahan hajun muodostumista. Kuten antiperspiranteissa, myös deodoranteissa hajusteet peittävät hien hajua. Hikoilun määrään deodorantit eivät vaikuta, eli eivät välttämättä ole kovin hyvä vaihtoehto voimakkaasti hikoileville. Huomioitavaa on se, että deodoranteissa saatetaan käyttää pieniä määriä alumiinia. Deodorantti ja antiperspirantti ovat ihan kaupallisia nimiä, niillä ei ole sovittuja kriteerejä, joita valvottaisiin.

On olemassa tutkimuksia, jotka yhdistävät antiperspiranttien alumiinin syöpään, mutta tästä ei ole yksimielisyyttä. Tämän vuoksi kuitenkin monet pelkäävät alumiinia. Jokaisen täytyy itse tehdä valinta, haluaako välttää alumiinin käyttöä. Erityisesti vähän hikoileville deodorantit ovat hyvä vaihtoehto. Itse kuitenkin käytän supertehokkaita antiperspirantteja, ainakin sitten tuoksun paremmalta. Jo varmojen karsinogeenien välttely käy työstä, syövän todennäköisyys on melko suuri riippumatta siitä, käyttääkö alumiinia tai ei.

Inci- listasta jos löytyy Aluminium alkuisia yhdisteitä, kuten Aluminium chlorohydrate, ne ovat niitä antiperspiranteissa käytettyjä hikoilua vähentäviä alumiineja. Sen sijaan Potassium  alum eli kaliumaluna tai kalialuna on mineraalikristalli, kaliumin ja alumiinin kaksoissuola, joka supistaa ihohuokosia ja on antiseptinen. Sitä käytetään deodoranteissa estämään niitä pahanhajuisten bakteerien muodostumista iholla.

 Alla muutama vinkki täysin alumiinisuolattomista deodoranteista

Naisille alumiinittomia deodorantteja: Laveran deodorantit (useita tuoksuja), Sante Bio acai, Madaran uutuus Bio-Active deodorant ja Erisan hajusteeton deodorantti. Erisan sopii myös miehille.


Miehille alumiinittomia deodorantteja: Lumene men deodorant stickit ja Bulldog original deodorant.


2 kommenttia:

  1. Itselläni on paljon kokemusta deodoranteista ja antiperspiranteista ja olen tullut siihen tulokseen, että monet vähemmän tehokkaat deodorantit riittäisivät suurimmalle osalle ihmisiä, jos he käyttäisivät näitä aineita oikein tai hoitaisivat kainalonsa "oikein". Usein ei ymmärretä sitä, että deodorantin (ja antiperspirantin) pitää antaa imeytyä ja vaikuttaa iholla jonkin aikaa ennen kuin se alkaa tehota ja toimia. Tai käytetään useita aineita yhtä aikaa, jolloin teho heikkenee. Myös kainalokarvojen ajeleminen vaikuttaa kainaloiden bakteerikantaan. Itseäni ainakin on alkanut tuo runsas voimakkaiden kemikaalien levittäminen kainaloihin huolestuttaa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...