maanantai 4. elokuuta 2014

Historiaa: Kynsilakat

Huulipuna, kynsilakka ja hajuvesi. Ilman niitä tunnen itseni aika alastomaksi. Olen pitänyt aiemmin kynsiblogia, joten on jo aikakin postata kynsilakoista tänne.

Kynsilakkojen historia ulottuu yhtä kauas kuin huulipunienkin. On se mielenkiintoista, kuinka suuri tarve ihmisillä on ollut koristautua jo yli 5000 vuotta sitten.

5000 eaa intialaiset värjäsivät sormensa hennalla.
3200 eaa Babyloniassa miehet käyttivät kajaalia kynsille. Ylempiarvoisilla oli mustat kynnet, alempiarvoisilla vihreät. 
Muinaisessa Egyptissä yläluokka värjäsi kyntensä punaiseksi, alaluokka sen sijaan vaaleiksi. Sanotaan, että Nefertiti suosi rubiininpunaista ja Kleopatra verenpunaista. Egyptiläiset käyttivät kynsiinsä hennaa ja joskus jopa hennan ja veren sekoitusta. Muumioiden kynnetkin oli värjätty hennalla. 
Kiinassa kynsilakkoja tehtiin sekoittamalla mehiläisvahaa, kananmunanvalkuaista, liivatetta, kasvivärejä ja arabikumia n. 3000 eaa alkaen. Zhou – dynastialla 600 eaa aateliset käyttivät pitkissä kynsissään kultaisia ja hopeisia värejä sekä kynsisuojia, joita koristeltiin jalokivin. Myöhemmin punainen ja musta korvasivat metalliset sävyt. 
Rooman imperiumin jälkeen keskiajalla kynsilakat yllätys yllätys katosivat Euroopasta, ja palasivat takaisin keskiajan jälkeen.
1500 – luvulla inkat kehittivät kynsitaiteen. Epäillään, että inkat ovat maalanneet kynsiinsä kotkan kuvia. 
1800 – 1900 – lukujen vaihteessa kynnet värjättiin hajustetuilla punaisilla öljyillä, jonka jälkeen ne kiillotettiin. Vaihtoehtoisesti käytettiin sävytettyjä jauheita ja voiteita. Kynsien värjäyksen ja kiillotuksen jälkeen käytettiin usein väritöntä lakkaa, joka kului kynnen päältä pois.  Manikyyrivälineinä oli metallisia työkaluja ja 1830 – luvulta alkaen appelsiinipuutikku.
1900 – luvun alussa tuli hiekkapaperiviilat, kotikäyttöiset manikyyrisetit ja nitroselluloosa. Nitroselluloosa mahdollisti vaaleanpunaisten lakkojen valmistuksen.

 1920 - luvulla meikkitaiteilija Michelle Menard inspiroitui autojen kiiltävästä maalista, ja kehitti nykyistä kynsilakkaa muistuttavan lakan automaalin pohjalta. The Charles Revson Company huomasi ideassa rahareiän, ja kehitti läpikuultavan lakan. Yritys vaihtoi nimensä Revloniksi 1932.
1920 – luvun puolessa välissä tulee muotiin moonicure – manikyyri.1930 – luvulla markkinoille tuli kynsilakanpoistoaine, kynsinauhaöljy, ja vuonna 1932 tuli myyntiin Revlonin ensimmäiset lakat.  Musta kynsilakka tuli muotiin ensimmäisen kerran. Englannissa maalattiin maisemakuvia kynsiin.  Vaikka koostumukset paranivat, sisällön kanssa oli silti ongelmia. Vakavien allergisten reaktioiden kerrotaan johtaneen jopa amputaatioon.

1940


Elokuvat ja Rita Hayworth tekivät punaisista kynsistä haluttuja. Koko kynttä ei välttämättä lakattu, vaan kynnen alku ja kärki jätettiin usein lakkaamatta. Sävy haluttiin yhdistää vaatteiden kanssa.
1950

Kynnet yhdistettiin samanvärisiin huuliin. Lakkaa levitettiin koko kynnelle.

1960


Pastellisävyt, vaaleat lakat, pinkit.

Polanskin elokuva, Inho, teki Revlonin Fire and Ice lakasta hittituotteen.
Inho 1965
 
1970
 

Rakennekynnet ja tekokynnet yleistyvät.
1976 Ranska
Orlyn perustaja, Jeff Pink loi ranskalaisen manikyyrin, joka debytoi Pariisissa muotinäytöksissä.
Punk, rock ja gurge – fanit , sekä miehet että naiset käyttivät paljon mustaa kynsilakkaa 1970- 1990 – luvuilla. Jos kynsilakat halkeilivat, lookkia korjattiin mustalla tussilla.


1973

1980


Essie Weingarten julkaisi oman kynsilakkakokoelmansa 1981. Essien lakat nousivat nopeasti hurjaan suosioon. Kuten 70 -luvullakin, kynnet pidettiin mieluiten pitkinä.

1984

1990


Punaiset, ruskeat, nudet, pinkit olivat suosittuja, mutta myös räväkät värit.

1996

1996

Pulp Fiction – elokuvassa (1994) Uma Thurman käytti Chanelin Vamp – lakkaa ( alkuperäinen lakan nimi oli silloin Rouge Noir) . Lakka on yksi Chanelin klassikoista, ja se aloitti uuden muodin tummista chic – lakoista. 2000->

Kynsilakkojen myynti on kasvanut lähihistoriassa paljon. Eikä mikään ihme. Se on helppo ja edullinen tapa olla muodissa mukana. Monista kynsilakoista on tullut suuria klassikoita ja hard to find - hittejä, esimerkiksi Clarins 230, kutsumanimeltään yksisarvisen pissa (koska se on niin harvinainen). Kynsilakkamuoti on muuttunut paljon, yhä tärkeämpää on uniikit, koristellut kynnet. Kynsilakkamerkit tekevät myös paljon yhteistyökokoelmia julkkisten ja vaikka elokuvien kanssa. 

2005


Chanel on ollut usein kynsilakkatrendien suunnannäyttäjä, mitä Chanel edellä sitä muut perässä. Esimerkiksi Peridot on hyvin matkittu sävy. Particuliére aloitti mutasävyjen trendin.Dior ehkä ole aloittanut trendejä, mutta se on pysynyt trendien harjalla ( kynsitarrat, tuoksulakat, kaviaarimanikyyri, cracklet ja magneettilakka)
 
OPI on suosikkimerkkini, pullot ovat kauniita, nimet hauskoja ja kokoelmat houkuttelevia. OPIn klassikot: Alpine Snow, Bubble Bath, Tickle My France-y, Strawberry Margarita, Cajun Shrimp, Big Apple Red, I'm Not Really a Waitress, You Don't Know Jacques!, Russian Navy ja Lincoln Park After Dark. Essie on julkkisten ja kuninkaallisten suosima merkki, Allure oli häälakkana Williamin ja Katen häissä, Ballet Slippers on puolestaan kuningatar Elizabeth II valinta, Mint Apple Candy ja Chinchilla ovat Essien myydyimpiä sävyjä.Trendit 

Kynsissä on nähty jo vähän kaikkea:
- mattalakat
- lehtikultaa
- pimeässä hohtava
- magneetti
- kaviaari
- halkeileva
- väriä vaihtava (lämmön mukaan ja uv - valossa)
- glitterit ( yksiväriset, moniväriset, tikkuglitterit, hologlitterit... ja ns. hiekkalakat)
-  tuoksulakat
- hololakat
- samettijauhe

Ihan jännityksellä odottelen mitä uutta kynsilakoille vielä keksitään.
Kynsikuvat kynsiblogistani Game of Polish


4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus, jälleen :) Nämä historiapostaukset ovat blogisi ehdottomia helmiä, kiitos näistä! YSL:n uudessa syksykokoelmassa on nyt hiekkalakkoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihanasti sanottu!

   Oijoi, miksi en olekaan kuullut niistä YSL:n lakoista! Kuulostaa ihanalta!

   Poista
 2. mistä olet saanut tämän infon? :) kiinnostaisi tietää kun ajattelin kirjoittaa lopputyön kynsilakasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkein kirjalähteeni: Classic Beauty The History of Make Up, Gabriela Hernandez. Vertailin tätä muihin kauneuskirjoihin ja nettilähteisiin.

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...