maanantai 27. huhtikuuta 2015

Koulu: Laboratoriotyöt kevät 2015

Minulla oli viimeinen koulupäivä tältä keväältä. Ihan uskomaton tunne. Palaankin kouluun vasta marraskuussa, joten olen vielä vähän hämilläni tästä kaikesta. 

Meillä oli keväällä laboratoriotyöt - kurssi, jossa teimme viisi tuotetta; kasvoveden, antiperspirantin, suihkugeelin, hiusgeelin ja vartalovoiteen. Tämä oli kyllä pakkauskurssin lisäksi suosikkikurssini tältä keväältä. Vaikka viiden labraraportin väsääminen kurssin päätteeksi oli kyllä työ. Raportteihin kirjasimme työvälineet, työvaiheet, incit ja raaka-ainetietoutta. Kasvoveden ja vartalovoiteen raporttiin kirjoitimme vielä laajemmin, ja siihen tuli myös yhdestä raaka-aineesta käyttöturvallisuustiedote. Onneksi labrakurssi hoidettiin parityönä, ja olimmekin aikamoinen tehoparivaljakko. Palautimme kaikki 5 raporttia etukäteen, palautuspäivät olivat kolmella peräkkäisellä viikolla. Meidän työmme oli palautettuna ennen ensimmäistäkään palautuspäivää. Tasapainona ranskan kirjoitelmat vähän myöhästyivät. Hups.

 Näiden tuotteiden valmistus oli hyvin opettavaista. Nyt ymmärrän paljon laajemmin kosmetiikan valmistukseen liittyviä haasteita. Esimerkiksi tippa hajustetta liikaa voi muuttaa tuotteen koostumuksen. Tai yksi tippa liikaa hajustetta voi olla niin paljon, ettei tuotetta ole mukava käyttää. Esimerkiksi valitsimme kasvovetemme tuoksuksi "Black dress" - nimisen hajusteen. Se on aivan ihana, mutta ei sitä voi käyttää kasvojen iholla. Tämä onkin nyt käytössä niskavetenä... Kaikki raaka-aineet eivät myöskään käyttäydy yhdessä halutulla tavalla. Tuotekehitys on tarkkaa ja hidasta työtä.

Kosmetiikan ei tarvitse olla steriiliä, eikä kosmetiikkaa valmisteta steriileissä olosuhteissa. Tieto lisää tuskaa, mutta valmistusvaiheessa tuotteeseen voi leijailla ilman kautta homeitiöitä, tai mitä tahansa mitä tehtaalla voi ollakaan. Tässä korostuu säilöntäaineiden tärkeys.


Tekemämme antiperspirantti on todella tehokas. Teholtaan se on minulla vastannut Triple Dryn antiperspiranttia. Harmi kyllä, hajuste ei ole miellyttävä käytössä. Se on vähän mummomaisen tunkkainen. Meillä oli koululla vaan kaksi erilaista hajustetta, jotka oli etukäteen testattu toimivan antiperspiranttien kanssa. Toinen niistä oli selkeä miestentuoksu. Olen käyttänyt antiperspiranttiani parina vapaapäivinä, mutta erityisen hyvä se on jalkadödönä. Pitkien koulupäivien ja työpäivien pelastus, kun kengissä ei muhi märät jalat. 

Hiusgeeliä olen käyttänyt vain kerran, se ei ole mitään suosikkituotetyyppejni. Se on silti juuri sellainen kuin pitääkin. Meillä oli pieni välikohtaus sen valmistuksessa, mutta lopputulos oli oikein onnistunut. Suihkugeelini on kohta jo loppunut. Minulle tulee sitä ikävä. Se tuoksuu vaniljasuklaalta, ja siinä on ripaus kimalletta mukana. Se on aivan mahtava. Levittyy iholla niin hyvin ja on niin hemmotteleva. Vartalovoiteessammekin on suklainen (lue kaurainen) tuoksu. Siihenkin laitoimme kimalletta. Nyt kesää ajatellen, vartalovoide tulee loppumaan pian kesken. Minusta on mielenkiintoista, miten hyviä raaka-aineita siinä on, ja miten hyvin se imeytyikään ihooni. Yleensä paksummat vartalovoiteet vaan pyörivät ihollani. 

Ensi vuonna valmistamme värikosmetiikkaa. Sitä en malttaisi odottaa!


Tässä kuvassa on raaka-aineita suoraan punnituksen jälkeen. Jälkiviisaana sanon, ettei kannata luottaa omaan nokkeluuteen. Vaikka yleensä ei tapahtuisi mitään, on silti parempi kirjoittaa raaka-aineen nimi tai vaikka numerokoodi tuohon kellolasiin eikä alla olevaan paperiin. Just saying.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...