keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Vinkkejä estenomikokelaille

Loppukeväällä ja alkukesällä onkin taas pääsykokeet. Onneksi ne ovat itselläni jo takana päin. Nyt on ajankohtaista kirjoittaa vähän vinkkejä hakijalle.


Vinkkejä pääsykokeeseen

Haastattelu on jäänyt pois, mikä minua itseäni harmittaa paljon. Sillä pystyttiin paremmin karsimaan he pois, jotka eivät ole oikeasti kiinnostuneita koulutuksesta tai he, jotka eivät tiedä minne oikeasti hakevat.

Koska innokkuutta ei pysty sisällyttämään haastatteluun, kannattaa kokeilla saako sen ujutettua äidinkielen tai englannin osuuteen. Meillä englanninkokeessa annettiin lyhyt aineistotehtävä ja kysymykset koskivat luetunymmärtämistä. Sen lisäksi oli 150 sanainen essee, jossa kirjoitin kuinka kosmetiikka vaikuttaa myös mielenterveyteen. Kannattaa siis kerrata alan sanastoa. Kovin korkeaa kielitaitoa tuskin vaaditaan (osa hakijoista amistaustaisia). Itse painottaisin enemmän ymmärrystä ja valmiutta käyttämään kieltä ja ammattisanastoa.

Äidinkielenkokeessamme pari vuotta sitten teimme referaatin kahden aineiston perusteella. Aineistot annettiin kokeessa kuten englanninkin. Tehtävänantoa kannattaa noudattaa hyvin sanatarkasti. Kannattaa myös kiinnittää huomiota käsialaan, mikä koskee erityisesti itseäni...

Itselläni ei ollut liiketalouden tenttiä. Niihinhän yleensä tulee ennakkoaineistona jokin artikkeli tai vastaava. Minä olen opiskellut Laureassa alunperin myös tradenomilinjalla, joten liiketalouden pääsykoe on sinänsä tuttu. Meillä taisi silloin olla materiaalina yrityksen vuosikertomus ja englanninkielinen artikkeli. Näistä tuli monivalintatehtäviä sekä lyhyt kirjoitelma, johon piti vähän soveltaa materiaalia.

Tähän kohtaan sopii tunnustus. Tradenomikokeeseen en valmistautunut etukäteen ollenkaan ja pääsin sisään. Hakijoita oli joku 400 ja noin 40 pääsi sisälle, joten jos on hyvä muissa kokeissa, en ottaisi tästä niin paljon stressiä. Kannattaa tietysti valmistautua, mutta liiketaloudesta en stressaisi, vaan keskittäisin sen energian mielummin kemiaan. "Kemianörttien" tilanne tietysti on vähän eri.


Kemian osuuttahan kaikki pelkäävät. Siihen ehdottomasti kannattaa valmistautua eniten. Kemia ei silti saa olla syy, minkä takia ei uskaltaisi hakea tähän koulutusohjelmaan. Koealueena on lukion kemiankurssi 1. Perinteisesti meillä on ollut pääsykoekirjana Reaktio 1, mutta periaatteessa muukin lukion kemia 1 kurssin kirja käy.

Nämä kokeeseen tulevat asiathan ovat loppujen lopuksi aika yksinkertaisia. Tiedän, että joillekin ne eivät ole, mutta jos on ennen jotenkin pärjännyt kemassa, tämän ei pitäisi olla ongelma. Kokeeseen voi tulla oikein/ väärin - väittämiä ja monivalintakysymyksiä. Joskus monivalintatehtävissä vääristä vastauksista saa minuspisteitä. Kannattaa siis miettiä tarkkaan ennen kuin veikkaa vastausta, jos sitä ei tiedä varmasti.

Kannattaa osata:
- olomuotojen muutokset (sulaminen, höyrystyminen, tiivistyminen yms)
- atomin massaluku, ulkoelektronien määrä yms.
-  funktionaaliset ryhmät (niiden piirtäminen, kaikki sidokset näkyviin!)
- Vahvat ja heikot sidokset, vertailua


Mitä odottaa koulutuksesta

Jatkossa estenomikoulutus tullaan suorittamaan aika paljon etänä, joten ei ole enää erikseen olemassa nuorten ja aikuisten linjoja. Kaikkien on mahdollista tehdä töitä samalla. Monet aiemmin pakolliset kemiankurssit ovat nyt valinnaisia, joten on enemmän mahdollisuuksia valita haluaako keskittyä enemmän liiketalouteen vai kemiaan. 

Suosittelen silti lämpimästi kemian kursseja kaikille, vaikka ne tuntuisivat vaikealta. Kaikkia tietoja ei välttämättä tulevaisuudessa tarvitse, joten ne voi sitten unohtaa, mutta niitä tietoja ei kyllä mitään muuta reittiä saa. Niitä ei voi opiskella itse. Sen tähden estenomit, jotka ovat käyneet nuo kemiankurssit ovat ylivoimaisia tietämykseltään niihin, jotka eivät ole niitä käyneet. Kosmetiikkaa ymmärtää ihan eri tavalla, kun on käynyt teoriaa niiden valmistuksesta, koostumuksista, pakkauksista  ja raaka-aineista sekä valmistanut muutamia tuotteita ihan itse.  

Valinnaisina opintoina voi lukea lisää kieliä. Laurea tarjoaa esimerkiksi ranskan, espanjan ja venäjän alkeita. Minä luen valinnaisena ranskaa. Ranska onkin aika hyödyllinen kieli kosmetiikkamaailmassa.

*******

Olen kirjoittanut jonkin verran kursseistani sekä estenomin ulkomaanvaihtoehdoista. Lisätietoja kaipaavat löytävät ne estenomi - tunnisteesta ja koulu - tunnisteesta.

Suosittelen lämpimästi estenomikoulutusta. Olen ollut siihen hyvin tyytyväinen.  Painotan vielä sitä, että vaikka kosmetiikasta löytyy jonkin verran materiaalia, jota voi opiskella itse, en usko hetkeäkään, että itseopiskelulla voisi saavuttaa samoja tietoja ja ymmärrystä asiaa kohtaan. Jos kosmetiikan raaka-aineet kiinnostavat tai oman ksometiikan alan yrityksen perustaminen, tämä on sinun paikkasi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...