keskiviikko 6. elokuuta 2014

Geelikynsien vaaroista Hesarissa

Viikko sitten, 31.7. Hesarissa oli juttu" Tukes: Geelilakassa piilee riski". Ruotsin lääkevirasto on kieltänyt Dependin gel lack - myynnin kuluttajille, mutta Suomessa on myynnissä yhä kyseinen lakka. Dependin lakasta tehtiin 51 ilmoitusta allergisista reaktioista. (Ja kuinkakohan moni on jättänyt ilmoittamatta?) 

Akryyli - ja geelikynsissä käytetään akrylaatteja ja metakrylaatteja, jotka siis ovat tietynlaisia muoviyhdisteitä. Ne aiheuttavat helposti ihoärsytystä ja, niistä vapautuu hengitysilmaan ärsyttäviä yhdisteitä. Ne voivat aiheuttaa käyttäjilleen myös astmaa. Pahimmillaan akrylaatit voivat aiheuttaa jopa hermostollisen riskin. 

Valitettavasti ei ole mitään lainsäädäntöä kynsien tekijöille. Erilaista laatua on siis paljon tarjolla. Minusta on väärin, että asikkaiden vastuulla on tunnistaa luotettava ja ammattitaitoinen tekijä muiden joukosta. Minusta se on vähän sama, kuin joutuisimme itse tunnistamaan valelääkärit ja valehammaslääkärit. Kauneusalaa vähätellään jatkuvasti, vaikka vähättelijät ovat itse tuotteiden ja palveluiden käyttäjiä.

Kemianopettajamme on ollut hyvin selvä kannassaan. Hän on sanonut meille pariin kertaan, että jos haluamme jatkaa alalla, meidän pitäisi lopettaa kynsien tekeminen (työnä).  Akrylaatit aiheuttavat allergisia oireita hyvin helposti. Usein suojana on vain heppoinen paperimaski. Sen sijaan kemistit, jotka käsittelevät akrylaatteja, pitävät kunnon suojahanskoja. He työntävät kädet vain käden mentävistä raoista, ja muu vartalo pysyy täysin suojattuna. Todennäköisesti ajallisestikin he käsittelevät akrylaatteja lyhyemmän ajan kuin kynsiä tehtäessä.

Jos akrylaateille on herkistynyt, voi joutua siihen tilanteeseen, että tavallisen kosmetiikankin käyttäminen hankaloituu. Nimittäin tavallisessa kosmetiikassakin käytetään vähän akrylaatteja. Määrät eivät ole isoja, mutta voivat silti aiheuttaa oireita. Myös ripsienpidennyksissä kannattaa ottaa huomioon, että liima sisältää akrylaatteja. 

Akrylaatteja löytyy esimerkiksi:
- liimat
- maalit
- lattiavahat
- pinnoitteet
- hammaspaikkausaineet


Hammashoitajilla on jo pitkään tiedetty olevan ongelmia akrylaattien kanssa. Koko ajan tulee enemmän uutisia myös kynsien ja ripsien suhteen. Toivottavasti tulevaisuudessa saadaan edes jonkinlainen lainsäädäntö tähän touhuun.

Lue nettiversio Rakennekynsissä piilee allergiavaara Hesarin sivuilta.4 kommenttia:

 1. Olen usein ihan työnikin puolesta miettinyt, että erinäisissä kynsistudioissa kytee aikamoinen ammattitautipommi. Juuri nämä akrylaateille herkistymiset ja mahdolliset astmat huolettavat ja tämä on asia, jota kukaan ei tunnu ottavan tosissaan. Se paperimaskihan ei suojaa yhtään mitään, koska se on pelkkään pölysuojaukseen tarkoitettu ja kaikki kaasut menevät siitä läpi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se paperisuoja on melkeinpä vitsi. Kovin moni ei taida edes ottaa tarpeeksi vakavasti tätä ammattitautia. Luokallani oli hetken aikaa kampaaja, joka sai vakavia iho-oireita työtehtävistään, mutta ainakaan mitään allergiaa ei pystytty toteamaan. Varmasti hyvin raskasta joutua lopettamaan mieluisa työ sen vuoksi. Toivottavasti nämä ammattitautipommit eivät räjähdä käsiin tulevaisuudessa, vaan keksittäisiin jokin vaihtoehtoinen raaka-aine. Toivossa on hyvä elää. :)

   Poista
 2. Se oli kyllä tylsää, että sille kansanedustajalle, joka yritti nostaa tätä aihetta eduskunnassa esiin, lähinnä naureskeltiin :(.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin naureskeltiin. Muistan jonkun radiojutun, jossa juontajakin vähätteli aloitetta, vaikka hänelläkin oli rakenne - tai geelikynnet. :(

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...